Man kan göra lådor till annat än böcker, här en för en ikon. Jag var och hälsade på i Örebro bokbindarlokal och berättade om vad jag gör på skolan och då passade jag på att göra denna låda.
fredag 27 februari 2009
torsdag 19 februari 2009
Jag blev sugen på att göra en liten bok också. Det gick lättare att få till skinnet denna gång. Det kan kanske ha att göra med att jag använde en annan skärpkniv, plötsligt fungerade det mycket bättre. Ett papper blev räddat från att hamna i papperskorgen. Jag är nog uppfostrad till att ta vara på saker och se nya möjligheter. Det kan både vara bra och dåligt. Det bra är att resurser inte går till spillo, miljön behöver inte producera lika mycket material, det dåliga att det går åt förvaringsutrymme till allt, som kan vara bra att ha och kanske kan komma till användning.
tisdag 17 februari 2009
När trådrullelådan äntligen var klar kom en klasskamrat och visade mig olika silketrådar som fanns till salu för en billig peng. Alltså blev den för liten ganska fort. Då fick jag ide´n att testa om lådfacken fick plats i min verktygslåda, som inte heller var klar. Det gick, nu får jag göra fler insatser till den istället och ett lock och... Trådrullelådan fick bli en bandlåda, ja så kan det gå.
Idag har vi inte haft en helt vanlig dag. Vi skärpte först skinn och fick lite ont i muskler vi inte visste att vi hade. Det ledde till att vi gjorde handmassage på varandra. Därefter hade vi pausgympa för bokbindare. Vi skrattade rätt mycket för alla såg så dråpliga ut. När pausgympan var över föreslog vår lärare att vi skulle ut och få lite luft. Vi gick längs strandpromenaden hela gänget och fick både luft, motion och upplevelsen av vacker natur.
söndag 15 februari 2009
Jag var hemma hos Iris och f Mikael och frågade om de inte hade någon bok som behövde en låda. Jag fick en liturgikon i en plastpåse, som verkligen skulle må bra av att bo i en låda. Boken till vänster fick lådan till höger. Jag kopierade framsidan och klistrade den på en bit klot, för att matcha med övriga lådan.


Man kan också göra enkla luntor, som man spridlimmar i ryggen. Det kallas kartonage.
Man ska se kartongen öppen nertill, (vid foten) och upptill, (vid huvudet). Kartonage kan även skäras efter framsnittet, så att kartongen syns även där, vilket är det snabbaste alternativet. Mitt kartonage ville bli klätt i 50-talstyg, en bit av vår gamla gardin.
onsdag 11 februari 2009
I måndags gick jag en introduktions-kurs för snickarverkstaden. Jag tycker inte om maskiner, särskilt inte sågklingor och sågblad. Handverktygen är mer trevliga att hantera och ger inte samma oljud.
Jag håller på och skärper skinn och tillverkar millimeterband. Parallellt med det så fortsätter jag med egna projekt. Trådrullelådan börjar ta form.
onsdag 4 februari 2009
Vi har börjat med millimeterband. En teknik som uppfanns under andra världskriget när det var materialbrist. De ska häftas på skavda linband. Man gör små hylsor till banden och tejpar fast på bordskanten. På bilden syns vår lärares demonstrationsbok, jag tycker det ser lite kul ut när de sticker upp som små figurer.
måndag 2 februari 2009
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)