Christer ville ha en mindre upplaga på en barnbok inbunden av Leif. De diskuterade även omslagpapper och titeltryck. Boken blir med all säkerhet snygg.
lördag 31 oktober 2009
Christer ville ha en mindre upplaga på en barnbok inbunden av Leif. De diskuterade även omslagpapper och titeltryck. Boken blir med all säkerhet snygg.
Den gör perfekt runda ryggar.
Etiketter:
maskiner,
praktik under bokbindarutbildningen
lördag 24 oktober 2009
En förgyllarmaskin.
En hörnrundare.
Den här tog sig Leif an. Den hade legat ute och rostat ihop och var i ett risigt skick. Nu fungerar den helt perfekt och är så här fin.
I närbild ser man hur öljetterna lägger sig på en snygg rad.
Etiketter:
maskiner,
praktik under bokbindarutbildningen
Leif är en noggrann man och hans maskiner är som en dröm. Rena och välsmörjda och fungerar perfekt. Jag fick lära mig en hel del knep för att få, t ex pappsaxen att bli min kompis. Det är bara att sätta en kartongremsa under fastsättningsdelen och en skinnbit där handtaget stöter emot metallen. Det blir en helt annan känsla att arbeta vid den på det sättet.
Malmgrens bokbinderi har en stor maskinpark. Det är svårt att förstå hur de lärt sig att använda dem alla, fram för allt hur de vågat sig på att införskaffa dem. Ingenting verkar omöjligt. Om Leif hittar en ny maskin skruvar han "smidigt och lätt" ner trappan och tar in den genom ett hål i väggen där bakom. "Det där är inga problem, vet du Lena", var en vanlig kommentar.
Vilken upplevelse och vilka människor, helt fantastiskt!!! Bokbindare på Fårö? Marie och Leif visar att det är möjligt.
Här är bokbinderidelen, som ligger i en del av en lada. Den är isolerad och inredd, och ett våningsplan är uppbyggt invändigt. Några takfönster ger ett fint ljus. Om jag ställer mig med ryggen mot byggnaden ser jag havet.
fredag 9 oktober 2009
består av 30 bitar och den till höger av 12. Jag har valt att göra av 4x4 cm bitar. Jag ska ta kort på hur man gör, eller om jag klarar av det så ska jag göra som Daniel, som jag mötte på tåget, försökte förklara för mig, (som av en händelse fick 12 bitar 10x10 att lära sig på). Tydligen ska det gå att göra film på youtube och länka dit härifrån. Så var det ju det där med film, kan vara en fördel att ha en filmkamera. Återkommer om detta...
fredag 2 oktober 2009
Här är några steg i de franska bandens ordning. Jag fasar av pärmens kanter. Allt som ligger bredvid kommer från den pärmsida, som syns på bilden. Om man ska hålla sig strikt till konstens alla regler ska man egentligen inte göra detta moment förrän pärmen sitter på boken. En tjej i en klass över mig kom på detta geniala sätt, som gör arbetet mycket smidigare. Fransk teknik är lite omständig.
När binden är skavda fuktar man dem med klister, (1del mjöl kokat i 5 delar vatten). Därefter trär man dem genom pärmarnas hål, från utsidan.
Den klassiska har fem insågade bind, andra varianter återkommer jag till när de är klara.
Några projekt fick jag ta med mig och göra klart på bokmässan. Den lilla lådan fick bli pappersbehållare och sedan bokbehållare. Jag häftade koptiskt för hela slanten. Den fyrkantiga, stående boken har jag gjort prickar under klotet med ryggpapp. Jag stansade helt enkelt ut dem och limmade fast dem där jag tyckte de skulle sitta. Därefter la jag boken i en knäledspress med ett liggunderlag på ovansidan. Då trycks allt ut i alla håligheter och man behöver inte eftergrejsa med falsben utan det blir fix färdigt direkt, sådant gillar jag.
Boken som ligger framför "prickboken" har jag klistermarmorerat med hjälp av en trägaffel , en sådan som man brukar röra om spagetti med. Till den andra boken har jag använt en gummiskrapa av typen som kakelläggare brukar fösa ut kakelmix med.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)