fredag 27 november 2009


Några av objekten på Nobelutställningen.
Klassen var uppe i Stockholm. På vägen dit fick jag chansen att prata mer med Linda från Djurabok. Jag passade på att se Märta Måås-Fjetterströms utställning på Liljevalchs. Jag åkte buss med en trevlig kvinna från Göteborg och vi såg utställningen tillsammans.
Jag träffade på Manne Dahlstedt mitt bland alla vävarna och han bjöd på smörgås i cafeét, ibland har man tur som en toka. "passa på nu och ta vad du vill, ta en smörgås vet ja det passar ju bra som en lunch" ,sa han, och så fick expediten det som blev över i dricks...
Bokbindareleverna blev också erbjudna att sitta med som publik i programmet Babel. Temat var förintelsen och det var spännande att följa med in bakom kulisserna.
På eftermiddagen åkte vi till Nobels museum i gamla stan och såg Nobelutställningen. Det var förra årets nobelpristagares bok som var inbundunden av olika bokbindare från Sverige och Frankrike, gräddan av gräddan inom gebitet. Det är ett årligen återkommande projekt och var spännande att se. Läs mer på
http://agi.se/2009/11/11/handboksbindare-visar-verk-i nobelutstallningen/
Det var spännande att möta alla och prata med några. Många böcker var jättefina och gav inspiration. Vi på skolan fick under våren vara med och se hur Manne Dahlstedts bok växte fram så det var extra kul att se utställningen av den anledningen. Det ligger en hel del process bakom ett nobelband. Först får deltagarna köpa var sin inlaga och läsa boken och därefter bestämmer de formen och bedömer bästa tekniken för idén.
På vägen hem från Stockholm passerade jag Eskilstunas bokbinderi och skulle titta på en förgyllarpress. JAG KÖPTE DEN! Apparaten med tillhörande stilar i mässing tar åtta pallar i yta. Jag fick tag i ett transportföretag som just nu håller på att köra den hem till Örebro. Jag känner mig lite som när jag var liten och väntade på jultomten eller fyllde år och väntade på att öppna alla paket. Några av stilarna tittade jag på och jag prövade förgyllarpressen, som fungerade alldeles utmärkt. Flera lådor med stilar var inplastade så jag är så supernyfiken på att få se dem . Jag oroar mig lite för hur apparaten ska gå in på höjden i garaget och hur avlastningen ska fungera på grusgången som svänger av vid infarten. Det värsta scenariot skulle vara att allt blir stående ute och att vi i familjen får bära in allt själv. Jag är glad att det inte regnar..

2 kommentarer:

  1. Om du behöver hjälp kan du ringa mig så kommer jag och hjälper till att bära!

    SvaraRadera
  2. Allt är på plats. Snällt av dig att fråga om jag behövde hjälp. Några grannar fick rycka in när maskinen skulle tas in annars gick allt smärtfritt. Innehållet i lådorna gör att jag känner mig rik. Kom gärna förbi om du är i örebro någon helg.

    SvaraRadera