Just nu håller jag på med pärmar till nya testamenten med sex olika språk, uppspaltade bredvid varandra. Allt som ska göras som man inte tänker på när man håller i en bok, tar mest tid. Att man ska välja klot, tjocklek på bokpappen, få folierna att fästa bra på olika underlag och vilket typsnitt man ska använda till personnamn, (som beställaren vill ha i nedre högra hörnet). Olika folier kräver olika underlag och temperatur. Att trycket blir exakt är också viktigt, så jag får hålla på ett bra tag med att ställa in maskinen i höjdled och i rätt temperatur. Jag gör mallar innan i papper och testar så att trycket kommer där det ska.
En skinnbibel ligger i press. Jag har lärt mig att många Biblar har mjuka pärmar där formeringen kan vara ganska bred utanför bokblocket. De jag sett har upp till 15mm formering. Först tyckte jag det lät konstigt med mjuka pärmar på tjockare böcker med så pass tunna sidor, men nu vet jag att det var vanligt att de såg ut så. De blir inte så snygga om de står i en bokhylla, för då viker nedre kanterna in sig, men de som utformade dem tänkte nog inte på att de skulle stå i en hylla utan ligga framme på ett bord.
Det gäller att få texten exakt där den ska vara både på ryggen och på pärmen. Jag har två olika värmeplattor till min maskin vilket underlättar, för då kan jag ställa in trycket på båda. En platta är för liten och räcker inte till för större bredder. Dessutom är det olika höjd på pärmen och ryggpappen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar