måndag 14 november 2011

Jag var uppe en sväng i Stockholm i fredags. Där pågår nu en nobelbandsutställning på Nobelmuseet i Gamla stan. Det är sjätte året den är och den pågår till och med den 22/1 - 2012.
Det är bokbindare från Sverige och Spanien i år, eftersom fjolårets pristagare i litteratur är från Spanien. Alla deltagare utgår från en oskuren inlaga och binder in den. De inskickade bidragen bedöms av en jury. På museet visas de utvalda. Fler bilder kommer längre ner men först en liten tur på stan, bland olika pappersaffärer.

Innan utställningen öppnades besökte jag antalis, en trevlig butik på Birger Jalsgatan 23, med papper jag gärna hade haft hemma. De har pärmar med prover av alla de slag och dessutom en trevlig personal, i alla fall då jag var där. Det går att köpa papper arkvis i butiken. Jag gillar att ta på papper för att få en uppfattning om dem.Jag besökte även papper för konstnärer på Upplandsgatan. Där fyndade jag fina band och något papper. (den bilden försvann visst, oups)

En sväng gick också till matton.
Och sist men inte minst Ljunggrens papper i gamla stan. Där stötte jag på Leif Halldorf, lärare på bokbindarutbildningen uppe i Leksand och hans första års elever. De skulle också besöka nobelbandsutställningen.
På utställningen var det fullt av bokbindare från olika hörn i europa. Bland andra besökare var där Helene Jouper, Per-Anders Hubner, Klara K, Eva M Eriksson, Lisa Böthun, Roger Johansson, Johanna Röjgård, och ett helt gäng fler. Jag fick också möjlighet att ta en trevlig fika med några efteråt.

Nedan kommer några exempel på vad jag såg. Det var lite mörkt och svårt att ta bilder genom glasen.

2 kommentarer:

  1. Tack för tips om pappersaffärer! Några kände jag till sedan tidigare, andra var nya för mig. Utställningen på Nobelmuseet ser också intressant ut. Den hinner jag nog se.

    SvaraRadera
  2. Bra, då bloggade jag inte förgäves. De har mycket fina papper uppe i Leksand på www.djurabok.se, missa inte det. Där finns också annat kul, som kapitälband, sylar och lim.

    SvaraRadera