onsdag 17 november 2010

Jag håller i en kurs på recycle-linjen på Eskilstuna folkhögskola

På Eskilstuna folkhögskola finns en recycle-linje på ett år. Där görs allt möjligt spännande. De gör skålar, kakfat, och mobiler av vinylskivor. Lampor av kapsyler, gamla band och allt ni kan tänka er. Ett drömställe för en miljövän som får hundra idéer till att återanvända det andra kallar skräp. Dessa elever får hur många redskap som helst att arbeta vidare med i livet. Samtidigt som de får tänka till kring hur saker och ting, som är fullt användbara slängs. En miljöaspekt för livet för de ungdomar som går där. I år var det i alla fall ett ålderspann från 20 och till ca 25. Förra årskullen såg annorlunda ut. Alla som går där kan räkna med inspiration till tusen.
De hade bland annat gjort näverinspirerade korgar i tidningspapper, wellpapp eller annat papper. Det blev hållbara korgar, som fungerade som förvaring av det ena eller det andra. De gjorde även stora kassar av kaffepåsar och annat kul.
Skolan ligger i gamla industrilokaler i tegel. På plats finns också ett museum, med en mycket trevlig butik. Restauranger finns lite överallt och allt är allmänt trevligt.


Eva, en av lärarna på skolan erbjöd mig att sova över. Det visade sig vara en hit. Hon hade en stor ateljé, fylld av allt en textilintresserad bokbindare kan tänkas vara intressant. Att sedan maken (Nicke Helldorff), är träskulptör, och gör de mest fantastiska fåglar, gjorde inte saken sämre. De har även en hemsida som är väl värd ett besök. Det är klart att en sådan lärare kan inspirera vem som helst.


Hur som helst så drabbades eleverna av en bokbindarkvinna, alltså mig. Jag hade med mig en del böcker för att inspirera och visa på bokbinderiets möjligheter. Att jag hade gjort böcker av en skärbräda och av en cykelslang, var helt i sin ordning i deras tänk.
Eleverna fick även lära sig lite om pappers fiberriktning.
De hade fått ett gäng häftlådor från ett nedlagt bokbinderi. När de ändå fanns på plats fick de lära sig häfta på dem. Med häfta menas

att sy ihop de olika sidorna med varandra, i detta fallet för hand.
Eleverna arbetade mycket entusiastiskt och
var en tacksam grupp att ha.
Alla möjliga bokalster växte fram under två dagar. Det blev böcker med skinn, nitar och plåt, skivomslag, tygbitar, egna orientaliska mönster, knappar, snoddar och allt möjligt kul.



Jag trivdes och jag tror att en och annan kommer att göra böcker framöver. Några skulle platsa på bokbindarutbildningen uppe på Leksands folkhögskola.



ALLT GOTT önskar jag alla elever och lärare på recycle-linjen!
och dig som läser detta, kolla in deras blogg www.recycle-design.blogspot.com.


6 kommentarer:

  1. Vilken trevlig utbildning, och så kul det måste ha varit för både dig och dom att samarbeta på det här sättet :-)
    Vilka mängder av fina alster de hann med, jag sitter här och tittar förundrat. Allt ser så himla proffsigt ut.
    Nu ska jag gå in och kika på Hand och Tanke...

    SvaraRadera
  2. Utbildningen kan verkligen rekommenderas för alla kreativa miljötänkare. Om ni har chansen så gå den utbildningen och ha nytta av den resten av livet.

    SvaraRadera
  3. Låter häftigt med en recycle-linje! Kanske något att testa?

    SvaraRadera
  4. Åh, passar dig känns det som!!

    Har du sett dessa?
    http://www.johnnealbooks.com/fullsize/2338/45
    http://www.johnnealbooks.com/fullsize/2261/s

    Två jättespännande böcker!

    Hälsar Linda
    www.djurabok.se

    SvaraRadera
  5. Lena: Linjen är helt klart inspirerande.

    Linda: Fina böcker, tack för tipset. Recycling är verkligen bra för en hållbarare framtid. Rolig design kan också uppstå.


    allt gott
    Lena H.

    SvaraRadera