måndag 23 januari 2012

Jag försöker beta av projekt som legat och väntat. Lagningar och beställningar. Ett roligt internationellt bokbytesprojekt har dykt upp, som jag återkommer till allt eftersom jag får en beställd bok så att jag kan börja.

I am trying to fix all the things that are waiting to be fixed. Mending photo albums, make books ready, clean machines and test the types. I found a box that my father gave me ones. He and my mother always do things with their hands. My father does not do so much any longer since he has sadly gone blind . He mostly listens to books instead. But before he made all sorts of things, like patterns for curtins. I will try to print his patterns in my machine some day. I tried his old colors that still are working.
Something interesting has shown up, I will come back to it later. I have ordered a book so that I can start. My head is working and I have a plan.
Ibland får man ta isär och sätta förstärkning på insidan och sätta ihop igen.Med hjälp av ett liggunderlag i pressen föses all luft undan i vecken och man slipper gå på med falsbenet och kämpa.

I had a thing you can sit on outside between the book and the pressboards so that all air went out and the underlying pattern shows on without using any bonefolder.

Jag har fått bort rosten från min tryckpress, (om ni inte minns hur den såg ut så klicka här) och har prövat den.

I en låda hittade jag tryckfärger från min pappa. De är kanske från 60 talet.
Han har också lämnat en massa linoleumsnitt som är roliga. Jag minns när han och mamma höll på med att trycka och sy rullgardiner och annat när jag var liten. De håller fortfarande på och skapar, mest mamma för pappa har blivit blind. Hon är ständigt igång och stickar och syr och fixar med det som går att fixa med. Inte många har en sådan färgkänsla som hon har.

2 kommentarer:

  1. Kul att din press är igång och vilken linoleum skatt dina föräldrar har gett dig. KUL

    SvaraRadera
  2. Tack Linda. Mina föräldrar är riktiga allkonstnärer med västerbottnisk "ta-vara-på","kan-vara-bra-att-ha" mentalitet. Jag antar att jag har en del av det också och kände mig glad över att jag hade sparat på tryckfärgerna som fungerade så bra, och att pappa inte hade slängt sina linoleumsnitt.
    Det var lättare att få bort rosten på pressen än jag hade väntat mig. Jag använde mig enbart av svinto, så blev ytan så blank och fin. En iten skvätt olja placerade jag där det verkade behövas.

    SvaraRadera