onsdag 18 april 2012

Mamma och pappa var förbi och hade sin brevlåda med sig. De ville att ha sitt namn och ingen reklam på den och tänkte att jag skulle fixa det. För några år sedan tryckte jag ingen reklam och satte på vår brevlåda och det har klarat flera vintrar med -30° och somrar som varit varma, så det verkar hålla. Jag limmade fast det med bokbindarlim.

My parents were here and had their mailbox with them. They wanted me to print their name to put on it, so I did in gold.

Iris bok och låda är klar, kommer inom kort att skickas på posten. Papperet är något hon köpt i Rom.

A special box for Iris.


Nu till projekt bokbyte,
On to the bookswap project.
Tranströmer får en naturkänsla på snittet, med lite guldstoff, som fanns med bland mina blytyper jag kom över. Jag tänker på en skalbagge som blänker i solen.

Tranströmer is having a green edge, like a bug in the sun. I found some gold in my box so I spread some on the colour.
Baguette till kapitälband fixas. Först skär man till en pappersbit i rätt fiberriktning och här talar vi om 6mm, eller något smalare. Det ska sedan formas till en baguette. Silketråden ligger i bakgrunden, ockra, grön, svart och guld är tänkt att forma någon sorts fjärilsfärger.

I am preparing the headbands. I wanted them to look like a butterfly. The treads is to be ochre, black, gold and green. First I cut a paper and then make it to a baguette.
Alla lägg är markerade
I put a mark in the middle where stitches are inside.

Så var det dags att svischa runt trådarna och fästa ner i alla lägg, på franskt vis.
I make a french headband.
Trippelpärmsbindingen är på g, ryggbiten ska slipas lite och så ska den yttre delen kläs på pärmarna.
Hoppas Jacek kommer att tycka om boken. Den blir lite svårläst för allt är på svenska.
I hope Jacek will like it, though it is totally in swedish. I have the third cover left to do, and to fix the back a bit and the box.
I Örebro finns många svensk formare, en är Milis Ivarsson som är en färgguru när det gäller jordpigment. Här är hon på Örebro universitet och berättar om sina färger på ett svensk form frukostmöte. Nedan sitter jag och häftar på en bokmässa i Örebro. På kort varsel blev jag inbjuden av Sällskapet Örebro Amatörbokbindare att få vara med vid deras bort och visa något av vad jag gjort. Jag tog med mig lite av varje och pratade med människor som kom. Det var jag och Ragnar Rung, som satt där i fredags. Under lördagen och söndagen var det andra som tog hand om ruljansen. Själv var jag bortrest.


Här står några och sitter en och annan och tittar på vad man kan tänkas göra som bokbindare.

7 kommentarer:

 1. Så fina arbeten. Det var verkligen kul att träffa dig. Hoppas Linda ser det här och i så fall många hälsningar från Gunilla.

  SvaraRadera
 2. Kul att träffa dig med Gunilla, och alla andra som stannade till vid bokbindarbordet. Det var en trevlig dag.

  SvaraRadera
 3. Beautiful headbands, beautiful the edge, will be beautiful binding Lena!!!

  SvaraRadera
 4. Jag får gåshud av ren njutning när jag tittar på Tranströmerboken, såååå vackert!

  SvaraRadera
 5. Lena, must be a wonderful education time in Leksands. What a landscape, and the houses, the material, the people, I love this video, I am always looking for pics like these. Best wishes from Germany

  SvaraRadera
 6. Christina- Tack, tack bara den bleve klar någon gång. Det där med filminställningssak på kameran, vore bra att få ett tips om. Min dator vill inte ta emot inställningen som är nu.

  Klaus- I lernt a lot at school. I could see the lake through my window and had a nice time.

  SvaraRadera