onsdag 21 december 2011

Eskilstuna folkhögskola, textil utan gränser och konstfördjupningslinjen

I hallen är det packat för att åka till Eskilstuna och möta elever på Textil utan gränser. Det blir mer än man tror att släpa, särskilt om man tycker det är kul att dela med sig och visa vilka möjligheter som finns.
På textillinjen finns mycket intressant att lära sig. Överallt på hyllor och väggar sitter projekt och visar på kreativitet. Denna dag möts de av mig och får binda böcker. De fick göra, en vanlig bok. Eftersom de går textillinjen så tyckte jag att de skulle få använda sig av egna tygtryck att klä pärmarna med. Någon kanske valde ett köpt tyg, vilket också gick bra, så klart. De fick fodra upp tyget på ett tunt kraftpapper, så att inte limmet skulle läcka igenom och ge fula fläckar på den färdiga boken.
I had a workshop at a school for textil. They had made their own cloth printing before I came, and used it to their bookmaking to cover the outside of the books. My english is not god at telling what they did to make the material closed from having glue on the outside, when finished. I showed them how to do.

Before I went there where lots of things to bring with me to show and to work with. As I am blogging I see that I didn´t take any pictures of their books when they were finished. I hope that someone of them sends me a picture of all books together so that I can put them in my blog later.

Någon tomte kom in och tyckte att det såg intressant ut och ville också vara med. Här läggs böckerna i slutpress. Jag inser nu när jag ska lägga in bilderna att jag inte fick med någon slutprodukt, vilken miss. Men alla såg rätt förvånade ut över hur fina deras böcker blev. Någon från textil utan gränser, som läser detta, kanske kan skicka en bild till mig, som jag kan lägga in senare...

På konstfördjupningslinjen arbetades det för fullt dagen efter. Där är också väldigt kreativt. En del kom på nya idéer, genom att göra "misstag". Det är det bästa med att ha kurs, om någon inte fullt förstått och gör som den tror att det ska vara så händer nya saker. (Kolla förresten in bonaden på väggen som någon arbetar med. Först har hon virkat bakgrunden och sedan knutit ryaknutar på det, dvs att det tar mycket tid, och kräver visst tålamod).

Ett lakan med spets, kan förvandlas till en bok.

Någon trevlig en hade bakat en fantastisk kaka och bjöd på fika, som avslutning av bokbinderidagen, sådant uppskattas.
De visar varandra och berättar hur de tänkt, om de gjort något speciellt. Några skrev i min bok att de var glada över att ha fått inblick i en ny värld.

2 kommentarer:

  1. Hann aldrig skriva i boken men tacktacktack för en helbra workhop. Tänker fortfarande på den. /Jessica, den svarthåriga som bläddrar bland tapetprover

    SvaraRadera
  2. Tack Jessica! Det var kul att möta dig. Hoppas du kommer att göra fler böcker.

    SvaraRadera