fredag 9 december 2011

Jag har gjort en massa saker sedan sist jag bloggade men Ingvar Palm kan få ett eget inlägg, så får jag återkomma till resten senare. Ingvar är min första bokbindarlärare, från Örebro amatörbokbindarförening. Han höll i en kvällskurs via Medborgarskolan, där allt började för min del. Här sitter han vid sitt bord i sin verkstad. Bordet är kvar sedan han var liten.
Ingvar är en uppfinnare med många idéer. Han har bland annat uppfunnit en väldigt praktisk häftlåda, som kan beskådas på en hemsida. Den är smidig och liten och går att plocka isär och ha i en väska. Det går att häfta i den, slå fals, pressa och skära snitt. Han säljer dem och om någon blir intresserad är det bara att skriva till mig så ska jag vidarebefordra till Ingvar.


This is Ingvar Palm, my first teatcher in Örebro. I made a visit at his workshop. He is a true inventor, and has made a lot of bookbindingtols to use when he needs it. If he needs something he tries to think if he can make it himself instead of buying new things. He has among other things invented a sewing frame with lots of functions. Se the pictures and text in english on this page.
Han tar vara på allt och uppfinner det han behöver. Här är en praktisk vridbar hållare för böcker när han präglar direkt på ryggen.Om man behöver en varmpräglingsapparat och heter Ingvar, så går det lika bra med ett stativ, ett strykjärn och lite stil.
Här är en annan uppfinning. Bara en sådan sak som det lilla gula handtaget på apparaten i mitten. Det är gjort av en förbrukad kulspetspenna. Övriga delar är från biltema, domkraftsdelar och annat ihopsatt på ett finurligt sätt. En flyttbar press till vänster går att rulla iväg om den behöver flyttas via däcket den sitter på.
Om något ska präglas med annorlunda former, som går att göra på fri hand med ett ritpapper emellan, så har Ingvar uppfunnit denna manick. Se hur det kan bli på bilden under, när han har använt sin uppfinning.

Allt ligger fint och hänger på sin rätta plats. Det är ordning i verkstaden.
Om man inte har en gasolanordning så kan man lika gärna ta ett upp och ner vänt strykjärn, i alla fall om man heter Ingvar.
Medan verktyget värms visar han hur han får raka linjer med hjälp av en blyplatta.
Om han använder denna uppfinning så får han mitten med en tråd runt ett häftstift, som sitter i ett snöre, som glider ner i ett hål och kan dras upp igen till nästa gång det behövs snurras runt häftstiftet.När strykjärnet gjort sitt, så att allt är så varmt att det fräser om vatten på så är det bara att prägla in texten på mitten. Uppfinningen ser till att allt kommer där det ska.

2 kommentarer:

  1. Ja det var givande att ha honom som första lärare. Han delade med sig av en massa knep, som är bra att ha.

    SvaraRadera