söndag 7 mars 2010

Praktik på Riksarkivet


Jag får se och höra en massa intressanta saker på min praktik. På bevarandeavdelningen finns konservatorer och bokbindare och där lagas böcker och kartor och gamla fotografier restaureras. Det finns en gigantisk boxmaskin som kan göra lådor precis som man vill. De har till och med skurit ut en älg med maskinen. Boxarna görs på några minuter och i syrafritt papper.

I speciella klimatanpassade lokaler förvaras böcker som ska bevaras för eftervärlden, hyllmil efter hyllmil.

Om ett bokbinderi får betalt per bok kan beställare kräva att få en lite mer omfångsrik bok bunden för att dra ner på kostnaderna, i alla fall var det så i Östergötland 1813 när en gigantiska mantalslängd bands in, säkert bredare än en meter. Den lär finnas med i Guinness rekordbok.

Jag fick vara med och höra en föreläsning på engelska av en konservator på Nationalmuseet. De har mycket att ta ställning till. Om en skada har historiska värden kan det vara av större intresse om skadan finns kvar. Hon tog t ex upp kvarvarande rostiga saker från förintelseläger, som tillhörde judar, och jämförde med en värdefull vas som föll när en man snubblade på sina skosnören. Vasen hade konstnärliga värden och restaurerades medan de andra tingen hade historiskt viktiga värden och fick förbli trasiga och rostiga.
Hon beskrev också hur olika skador uppkommit på ritningar och dokument.
Hela salen var fylld av olika bokbindare och arkivarier och konservatorer och så var jag där ...

2 kommentarer:

  1. Oj, så intressant att få göra praktik på Riksarkivet!
    Så receptiv du är!

    SvaraRadera
  2. Japp, jättekul.Jag gillar dina pärlplattor, de är helt magiska.

    SvaraRadera