torsdag 25 mars 2010

Vi har haft Roger Johansson som gästlärare i snittförgyllning i tre dagar. Han bjöd mycket på sig själv och visade en massa knep och tips, både på recept och böcker.
Först hyvlas snittet och därefter sätts den häftade inlagan i en förgyllarpress, sedan ska det sicklas och slipas med fint sandpapper. När ytan är blank som en spegel, ska man lägga på en tunn klisterhinna. När klistret torkat ska det gnuggas med en agatsten så att den uppresta ytan lägger sig ner. Då återstår att lägga en äggviteblandning över snittet och sedan kommer det lilla mecket med att få dit bladguldet.
Bladguld är så tunnt att en enkrona skulle kunna täcka en hel ryttarstaty. Bara man andas så flyger det iväg, så det var väldigt stillsamt i rummet. Jag fick till två snitt, hyfsat men inte perfekt. Det blev flera lager på varje.
Det visade sig att olika bladguld hade olika kvalitet, en del fungerade bättre än andra. Mitt var ok. Ett litet tunnt paket med 25 blad kostade över 400 kronor. Förr hade man förgyllare som ägnade hela dagarna enbart åt detta. De blev ytterst skickliga.

(om du klickar på texten praktik i Stockholm på Roger Johanssons bokbinderi nedan kan du se hur hans verkstad ser ut).

Jag fortsätter med utställningsobjekt till Falun i mitten av april och med mina franska helskinnband. Bilder kommer senare

1 kommentar: